900 woningen in de Achterhoek versneld ‘toekomstproof’

Dankzij een toekenning van 5 miljoen euro uit het Volkshuisvestingsfonds van het Rijk krijgt de Achterhoek een flinke ‘boost’ om 900 woningen ‘toekomstklaar’ te maken in de regio. De gemeenten Berkelland, Bronckhorst en Doetinchem dienden gezamenlijk vanuit 8RHK ambassadeurs een aanvraag in voor het fonds.

Mark Boumans, voorzitter 8RHK ambassadeurs: “Door deze unieke gecombineerde aanvraag brengen we de regio in balans, want in de Achterhoek hebben steden en dorpen elkaar nodig. Het Rijk bevestigt met deze toekenning dat de Achterhoek een goede woonplek biedt voor de toekomst. Net als de Regio Deal, die een enorm vliegwieleffect voor versterking van onze regio heeft, brengt het Volkshuisvestingsfonds dat specifiek voor verduurzaming van woningen. Nu
we de woningen energiezuinig kunnen maken, is voor veel inwoners straks niet alleen de omgeving, maar ook de eigen woning klaar voor een duurzame toekomst”.

“Goede woningen voor onze jongeren in de toekomst enorm belangrijk”

Met het fonds kunnen 900 oudere particuliere woningen in drie wijken in de gemeenten Berkelland, Bronckhorst en Doetinchem opgeknapt worden. Totaal wordt 11 miljoen euro geïnvesteerd in en om de woningen met het verduurzamingsplan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties draagt daarvan 5 miljoen bij met het Volkshuisvestigingsfonds. Daarnaast dragen de gemeenten en de Provincie Gelderland bij. De bewoners betalen, afhankelijk van het type maatregelen, tussen de 30 en 70%. Zij krijgen minder energielasten en een hoger wooncomfort in ruil daarvoor. Wethouder Maikel van der Neut, gemeente Berkelland: “Een groot deel van de woningen in Neede Noord Oost wordt door oudere inwoners bewoond, waar verduurzaming en levensloopgeschikter maken van de woning een belangrijk punt van zorg is. De wijk is aantrekkelijk voor jongeren, maar het financieren van verduurzaming van woningen met een slecht energielabel is vaak niet mogelijk. Ondersteuning is dus extra van belang, met oog op de toekomst om ook nieuwe jonge inwoners onderdak te bieden.”

Lees het volledige artikel op de website van 8RHK Ambassadeurs.

GERELATEERD

Artikel gaat over

8RHK Ambassadeurs
8RHK Ambassadeurshttp://www.8rhk.nl
Versterking van de regio, initiëren van projecten en innovaties

Meer berichten