9 tips voor uw (brand)veiligheid en BHV organisatie na de lock-down

Hoe om te gaan met brandveiligheid als uw medewerkers weer terugkomen

Als uw bedrijf gesloten is geweest of langere tijd met onderbezetting te maken heeft gehad, dan heeft uw (brand)veiligheid daar mogelijk ook onder te verduren. Wat kunt u doen om uw (brand)veiligheidsniveau te controleren en weer op niveau te brengen? Nu-Swift Brandbeveiliging geeft u negen tips voor uw (brand)veiligheid en BHV organisatie na de lock-down.

Visuele inspectie

Als een bedrijfspand na langere tijd weer in gebruik wordt genomen, dan is het goed dat u een aantal checks uitvoert om er zeker van te zijn dat u, uw medewerkers en uw klanten of gasten veilig in uw pand aanwezig kunnen zijn. U blijft immers verantwoordelijk.

1. Legionella

Door het weinig of niet gebruiken van de drinkwaterleidingen en door het warme voorjaarsweer is er een exponentiele groei van de legionellabacterie. Het is belangrijk dat u de waterleidingen daarom eerst flink doorspoelt. Laat ook alle terugslagkleppen en brandslanghaspels controleren zodat u geen risico loopt.

2. Zichtbare defecten

Het is goed denkbaar dat u uw pand geheel of gedeeltelijk stroomloos heeft gemaakt. Dit kan invloed hebben op de staat van oplaadbare apparatuur waaronder bijvoorbeeld noodverlichting. Ook weersinvloeden kunnen van grote invloed zijn op uw veiligheidsapparatuur. Maak eerst een inspectieronde om eventuele zichtbare gebreken in kaart te brengen.

3. Voorkom misbruik

Juist nu is het belangrijk dat de brandslanghaspel niet wordt gebruikt voor het reinigen van o.a. de vloer, destoeptegels of de (bedrijfs)wagen. De kans op een legionellabesmetting is aanwezig. Het plaatsen van de Legio-Safe® straalpijphouder voorkomt oneigenlijk gebruik en helpt u bij uw verantwoordelijkheid.

BHV Organisatie

Hoe gaat u om met de 1,5 meter maatschappij en uw BHV organisatie? Heeft u wel voldoende BHV’ers als veel mensen thuis werken? En is er wel getraind? Hoe doet u dat met reanimeren, kan dat nu nog wel?

4. Scenario-oefeningen

De situatie in uw bedrijfspand kan heel goed gewijzigd zijn nu de regels zijn aangepast. Misschien heeft u meer of minder BHV’ers nodig dan voorheen. Via een scenario-oefening kunt u vaststellen wat de huidige behoefte is aan mensen, materialen en middelen. Wij helpen u graag hierbij.

5. Trainingen en afstand

De BHV organisatie moet frequent worden getraind. Mogelijk is dit tijdelijk stil komen te liggen. Logisch maar niet nodig. Met de E-Learingmodule van Nu-Swift kan uw BHV organisatie de theorie gewoon blijven oefenen. Zodra het voor u mogelijk is kunt u dan na een online opfristraining gewoon de praktijk trainen. In andere situaties is een aangepaste praktijktraining ook mogelijk.

6. Niet beademen. En nu?

Er kunnen altijd redenen zijn waarom het niet verstandig is om tijdens een reanimatie de patient te beademen. Natuurlijk heeft het voorkeur om dat wel te doen, soms is dit echter uitgesloten. O.a. corona is zo’n reden. Nu-Swift heeft een reanimatiehulp in het pakket, de Beaty. Dit apparaat registreert of voldoende hard wordt gereanimeerd zodat ook zonder beademing nog voldoende zuurstof bij de vitale organen komt. De Beaty is zowel los als reanimatie-set.

Onderhoud en controle

Controle en onderhoud aan uw veiligheidsmiddelen is en blijft van levensbelang. U moet er niet aan denken dat u na ingebruikname van uw bedrijfspand te maken krijgt met een calamiteit en dat uw veiligheidsmiddelen op dat moment niet functioneren.

7. Laat onderhoud uitvoeren

Wellicht heeft u het onderhoud aan uw (brand)veiligheidsmiddelen uitgesteld of is het onderhoud nog niet aan de beurt? Zeker na een langere periode van onderbezetting of leegstand is het raadzaam om het onderhoud te laten uitvoeren om eventuele defecten vroegtijdig te constateren en verhelpen

8. Laat een quick-scan doen

Laat Nu-Swift een Quick Scan uitvoeren om te bezien of uw (brand)veiligheid nog up to date is. Samen met u brengen we de huidige en de gewenste situatie in kaart en indien nodig verzorgen wij een op maat stappenplan om tot de door u gewenste situatie te komen. Of het nu gaat om legionella, hulp bij uw BHV organisatie, het onderhoud aan uw veiligheidsmiddelen of advies, wij zijn er voor u.

9. Bel direct bij twijfel

Neem altijd contact op bij twijfel of bij het constateren van een mankement. Wij zorgen er dan voor dat uw (brand)veiligheid zo snel mogelijk weer op orde is en u uw personeel en klanten of gasten veilig kunt ontvangen in uw bedrijfspand

Voor, tijdens of na corona, Nu-Swift staat voor u klaar!

Nu-Swift Brandbeveiliging | 026 3630330 | info@nu-swift.nl | www.nu-swift.nl

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten