“80% van de ondernemers heeft nog geen RI&E.”

Patrick Kroonen (B&V partners in Veiligheid) over veiligheid voor zakelijke dienstverleners.

Bij veel ondernemers is het nog onbekend wat ze aan veiligheid zouden moeten regelen. Zo heeft volgens Patrick Kroonen, directeur van B&V, maar liefst 4 op de 5 ondernemers nog geen Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarmee zetten ze hun bedrijf onbewust op het spel alshet misgaat.

Ergens is die onwetendheid wel logisch, vindt Kroonen: “Als je start met je bedrijf ben je niet bezig met veiligheid, maar met je processen en met omzet draaien. Zeker in deze tijd met personeelstekorten en veel druk focus je je als ondernemer al snel op je dienstverlening en denk je niet aan wetgeving.” Toch is het slim om dat wél te doen.

Het belang van een RI&E
Elke werkgever heeft een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) nodig, het is zelfs een verplicht onderdeel van de Arbowet. Kroonen: “Als de arbeidsinspectie komt controleren, krijg je een waarschuwing en moet je het binnen een bepaalde tijd nog regelen. Maar gaat er iets fout en heb je geen RI&E, dan heb je een probleem. Dan ben je als werkgever aansprakelijk en dat kan gevaarlijk zijn voor het voortbestaan van je onderneming.”

Restrisico’s verkleinen
Als je een RI&E laat uitvoeren, krijg je inzicht in de restrisico’s die je als organisatie hebt. Zoals werken met gevaarlijke stoffen of hoogteverschillen. Voor zakelijke dienstverleners gelden vaak andere restrisico’s: “De inrichting van je pand moet aan de normen voldoen. Denk aan goede vluchtwegen, brandblussers en informatie over ontvluchten bij calamiteiten. Maar ook aan je alarmorganisatie: hoe bereik je je BHV’ers en hulpdiensten in nood? En werken er ook mensen alleen, dan is een alleen-werk-instructie aan te raden.”

Eerst voorkomen, dan verzekeren
Je kunt je natuurlijk voor veel risico’s verzekeren. Maar dat is volgens Kroonen niet de slimste route. “Dan kijk je vaak pas achteraf. Als er iets is voorgevallen, komen veel ondernemers erachter dat ze niet voldoende gedekt zijn. Samen met een grote verzekeraar willen we dat met B&V anders doen. Als je vooraf alles op orde maakt, kun je je veel (kosten)efficiënter verzekeren en weet je zeker dat je goed gedekt bent als er iets misgaat. Bovendien is het natuurlijk beter om ongevallen te voorkomen.”

Hoe veilig onderneem jij?
Hoe weet je nu wél wat je aan veiligheid kunt doen? “Die informatie missen veel ondernemers. Daarom informeren wij onze klanten via social media en in onze nieuwsbrieven. En we komen graag langs om het je te vertellen tijdens een bakje koffie.” Wil je kosteloos en vrijblijvend een afspraak maken over jouw bedrijfsveiligheid? Neem dan contact op met B&V via 0168 – 33 54 45 ofinfo@partnersinveiligheid.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
● Volg B&V op LinkedIn
● Volg B&V op Facebook
● Volg B&V op Twitter
● Volg B&V op YouTube

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten