8 Manieren om een overtuigende, indrukwekkende presentatie te geven

Het geven van een duidelijk én indrukwekkende presentatie is een kunst op zich. Of het nu gaat om het presenteren van een ontwerp van een nieuwe hotel, of het uitleggen van een nieuw werkplan of het aan de man brengen van een innovatief product maakt niet uit. Het gaat erom dat je weet hoe je de nodige informatie helder overbrengt en om het maken van een onuitwisbare indruk bij je publiek en potentiële klanten. Powerpoint is vaak de doorsnee manier om een presentatie te maken. Handig, maar er zijn ook andere manieren. Wij geven je creatieve ideeën om je presentatie te houden, zodat je jouw luisteraars helemaal weet te overtuigen.

1. Boek

Verzamel je beeldmateriaal, grafieken en teksten en maak er een mooi boek van als ondersteuning van je presentatie. Je kunt bijvoorbeeld een boek drukken bij Bookadew.nl en deze uitdelen aan je luisteraars zodat zij mee kunnen kijken tijdens je voordracht én een soort naslagwerk hebben om alles nog eens na te laten lezen. Het is een stuk chiquer dan een simpele brochure en maakt zeker indruk! Een boek drukken is al mogelijk vanaf een hele kleine oplage, dus kun je het aantal precies aanpassen aan jouw behoefte. Een perfecte inkopper dus!

2. Flipover

Een flipover doet het ook altijd goed. Het geeft direct een soort informele sfeer, terwijl je toch duidelijk je informatie, grafieken en dergelijke duidelijk paraat hebt. Ook kun je altijd nog even terugbladeren (tip; nummer de bladen) om bepaalde informatie te benadrukken of te herhalen. Dit is eigenlijk een ouderwetse manier, van vóór de beamers en beeldschermen, maar het is nog altijd net zo effectief.

3. Whiteboard

Een whiteboard is uiteraard een goed alternatief voor een flipover. Het oogt wat zakelijker en sneller. Je kunt in een oogwenk informatie en grafieken opschrijven en weer uitvegen. Ook kun je bijvoorbeeld een grafiek aanpassen naar een nieuwe situatie. Ideaal als je een bepaalde theorie wilt onderbouwen. Nadeel van een whiteboard is echter dat je niet kunt terugbladeren. 

4. Voorwerpen

Als er iets is dat je publiek helpt om te visualiseren wat jij wilt laten zien, dan is het een voorwerp. Je luisteraar ziet graag waar je het over hebt dus als je een voorwerp hebt om je verhaal te ondersteunen, is dat ideaal.  

5. Betrek je publiek

Jouw informatie blijft langer hangen en je theorie komt overtuigender over wanneer je jouw publiek erbij betrekt. Zo kun je vragen om je luisteraars de factoren die zij van belang achten op te noemen. Deze factoren kun je dan allemaal opschrijven op je flipover, whiteboard of powerpoint presentatie. Als je ‘klasje’ zich gehoord voelt, zal het veel eerder positief op je presentatie reageren.

6. Platen

Grote platen met symbolen, grafieken, teksten of afbeeldingen zijn ook een mooie manier om een presentatie te houden. In je eigen tempo zet je steeds een andere plaat of poster neer en houd daar je praatje bij. Zorg er wel voor dat je platen groot genoeg zijn, zodat ook de achterste luisteraars ze goed kunnen zien en lezen.

7. Bronbenoeming

Het is niet altijd van toepassing, maar soms kan het noemen en laten zien van je bron, zoals een bepaald boek, een goed idee zijn. Houd het boek in je hand en vergroot de desbetreffende pagina met het citaat of informatie uit op een plaat of via powerpoint. Zo kunnen je luisteraars allemaal zien waar je het over hebt én waar je het vandaan hebt.

8. Werkboek

Ook dit punt is niet in alle gevallen van toepassing. Maar stel, je wilt een systeem verkopen waarmee winkels, webshops en andere ondernemers producten automatisch kunnen inpakken. Door ze een werkboek te geven waarin ze zelf hun eigen specifieke omstandigheden en aantallen kunnen invullen, kunnen ze zelf op die manier uitrekenen hoe rendabel zo’n systeem in hun geval is. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden te bedenken. Waar het om gaat is de visuele ondersteuning in de vorm van afbeeldingen, schema’s en grafieken die je het publiek in handen geeft. Ook dit is een boek dat je in kleine oplage kunt drukken. Gebruik je een werkboek, dan is het belangrijk dat de presentatie extra goed wordt voorbereid, zodat jouw verhaal synchroon is met het boek. Anders wordt het allemaal heel moeilijk te volgen.

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot slechts 1 manier om je presentatie te ondersteunen. Zo kun je een boek en een whiteboard of flipover fantastisch combineren. Met bovenstaande methoden weet je in ieder geval zeker dat het een succes wordt en dat je indruk maakt op je luisteraars.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten