5x waarom teambuilding onmisbaar is binnen je bedrijf

 

Er zijn voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven te vinden in Nederland. Dit aantal blijft nog steeds groeien, blijkt uit cijfers van het CBS. Tijd om eens goed naar je eigen onderneming te kijken.

Wanneer je net bent begonnen met ondernemen of wanneer je al even bezig bent en vastloopt in een groter bedrijf is het goed om te weten dat je moet investeren in teamtrainingen en andere manieren om je werknemers te blijven inspireren. In dit artikel lees je meer over waarom dat zo belangrijk is.

Wat is teambuilding precies?

Als eerst is het goed om te weten wat teamtrainingen of teambuilding precies is. Door aan de slag te gaan met beide begrippen verbeter je de onderlinge band en samenwerkingen tussen werknemers (en werkgevers). Je gaat actief aan de slag met het creëren van een hecht teamverband. Dit gebeurt meestal op leuke en educatieve wijze, bijvoorbeeld door middel van een groepsspel, een escape room, een dagje uit of een online teamtraining. Op die manier leren werknemers elkaar beter kennen en weten ze vervolgens wat ze zakelijk gezien aan elkaar kunnen hebben.

1. Teambuilding zorgt voor betere band tussen werknemers

Een van de grootste voordelen van teambuilding of teamtrainingen is dan ook dat je er de band tussen werknemers mee verbetert. De kans is groot dat zij elkaar normaal gesproken alleen op de werkvloer zien. De meeste mensen zijn daar een andere, zakelijke versie van zichzelf. Daar is niets mis mee, maar zonder kantoormuren om zich heen voelen ze zich vaak wat losser.

Ga je dus eens in de zoveel tijd samen op pad, bijvoorbeeld tijdens een leuk teambuilding-uitje, dan leer je elkaar op een totaal andere manier kennen. Dit heeft een positieve invloed op de onderlinge band en indirect dus ook op de algehele organisatie. Je bedrijf plukt er uiteindelijk in ieder geval de vruchten van.

2. Betere communicatie tussen werknemers door teamtrainingen

Het maakt niet uit of je werkzaam bent in de zakelijke dienstverlening of wanneer je een bedrijf hebt in marketing of misschien de zorg; binnen al deze branches is goede communicatie van groot belang. Om goed samen te werken, heb je namelijk duidelijke en begrijpelijke communicatie nodig. 

Door zo nu en dan een teamtraining of aan teambuilding te doen, stimuleer je je werknemers om op verschillende manieren te communiceren. Dat verwacht je misschien in eerste instantie niet van bijvoorbeeld een escape room of een middagje sporten, maar je zult zien dat men door een betere band uiteindelijk ook beter kan communiceren.

3. Meer en betere productiviteit door teambuilding

Uiteraard zijn er nog veel meer voordelen te vinden aan teambuilding en het creëren van een betere band tussen je werknemers. Wat dacht je bijvoorbeeld van het stimuleren van meer en vooral: een betere productiviteit op de werkvloer? Wanneer mensen regelmatig op een leuke en interessante manier geprikkeld worden, zullen ze meer plezier hebben in hun werk.

Door actief bezig te gaan met het verbeteren van de onderlinge sfeer zul je zien dat werknemers vrolijker worden en met meer zin aan het werk gaan. Gelukkige mensen zijn beter gemotiveerd en leveren uiteindelijk meer productiviteit dan mensen die niet lekker in hun vel zitten. Ook daarom is het dus belangrijk om te investeren in teambuilding en teamtrainingen voor je team.

4. Buiten je comfortzone treden is goed voor persoonlijke ontwikkeling

Veel activiteiten die je als teambuilding kunt doen, zijn dingen die mensen nog nooit hebben gedaan. Daarom is de kans groot dat sommige werknemers buiten hun comfortzone gaan om zo’n activiteit samen te voltooien. Dat is helemaal niet erg, want dit heeft over het algemeen een positieve invloed op je persoonlijke ontwikkeling.

Op die manier stimuleer je als werkgever het ontwikkelen van het kennen en kunnen van je werknemers, wat misschien ook wel handig kan zijn voor de organisatie. Wellicht komen ze erachter dat ze het heel leuk vinden om leiding te geven om misschien blijken ze een groot talent te hebben voor dingen organiseren. Hiermee vergroot je het vertrouwen van je werknemers.

 

Tot slot nog een groot voordeel van teambuilding en -trainingen: het is het ideale middel om verantwoordelijkheid en zelfstandigheid binnen het bedrijf te stimuleren. We werken steeds vaker vanuit huis of vanaf een flexplek. Daar komt ontzettend veel zelfstandigheid bij kijken, iets wat niet iedere werknemer direct aan kan.

Door aan de slag te gaan met teamtrainingen en het stimuleren van samenwerken, ook op afstand, leer je je werknemers om meer kansen te pakken en zelfstandiger aan de slag te gaan. Doe je dergelijke trainingen niet dan kan dit leiden tot stress of zelfs een burn-out. Op die manier versterkt teambuilding het verantwoordelijkheidsgevoel bij werknemers waardoor ze zonder problemen zelfstandiger kunnen werken.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten