4 tips om het transport te optimaliseren

Bedrijven in de transport- en logistieke sector hebben het de afgelopen jaren heel zwaar gehad. Zeker de bedrijven die ook buitenlandse ritten maken. De coronamaatregelen waren lastig. De huidige inflatie enorm zwaar. Alleen de brandstofkosten hebben al een enorme invloed gehad op het wel en wee binnen het bedrijf. Veel transportbedrijven hebben het momenteel zwaar. Een goede manier om deze veelal financiële problemen (deels) op te lossen is door het optimaliseren van het transport. Dit klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Want hoe pak je dit dan aan? Met de volgende vier tips hopen we je alvast een beetje op weg te helpen.

1.      Te weinig zicht op de chauffeurs

Beschikt jouw wagenpark nog over onvoldoende voertuigvolgsystemen? Dan is de kans groot dat je inmiddels het overzicht bent verloren. Dat je soms geen enkel idee hebt waar je chauffeurs zijn en hoe je de ritten efficiënt kunt indelen. Het is voor het bedrijf erg belangrijk om op elk moment te weten waar hun chauffeurs zijn. Op die manier kan er efficiëntere ritten worden gemaakt. Zo wordt er minder brandstof verbruikt en kan er meer werk in dezelfde tijd worden verricht. Investeren in voertuigvolgsystemen is dan ook erg belangrijk. Dit maakt het werk van de wagenparkbeheerder een stuk gemakkelijker en zo hoeft er minder onderling gecommuniceerd te worden over de locaties van de chauffeurs. Alle gegevens zijn direct toegankelijk.

2.      Wagenpark optimaliseren

Het optimaliseren van het transport betekent ook dat het wagenpark eens goed onder de loep genomen moet worden. Zijn er bijvoorbeeld voertuigen die momenteel eigenlijk niet echt meer nodig zijn? Misschien zelfs onhandig zijn? Zijn er bijvoorbeeld echt wel zulke riante wagens nodig om spullen te vervoeren of heb je voldoende aan minder grote – maar wel meer – kleinere wagens? Het kost over het algemeen meer geld om allemaal halfvolle wagens te rijden dan echt alle wagens voor hun volle capaciteit te gebruiken. Bereken daarom nauwkeurig hoeveel voertuigen (en welke) je precies nodig hebt. Uitbreiden kan later altijd nodig. Geef niet meer uit aan het wagenpark dan nodig is.

3.      Laat je informeren door deskundigen

Het kan soms geen kwaad om ook de hulp van externe partijen in te schakelen. Zo is een bedrijf als Webfleet al jarenlang gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen om wagenparken nog efficiënter te maken. Het kan geen kwaad om met een dergelijk bedrijf contact op te nemen en te sparren welke opties er zijn voor jouw bedrijf.

4.      Ontdek de huidige knelpunten

Het is lastig om oplossingen te bedenken als je niet precies weet waar het fout gaat. Daarom is het goed om eerst de knelpunten binnen het bedrijf bloot te leggen. Waar gaat het regelmatig mis? Waar lopen jullie vast? Wat kost op het moment het meeste geld? Als je deze knelpunten weet, kun je ook aan oplossingen gaan werken. 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten