4 onderdelen die je goed moet (laten) isoleren in je bedrijfspand

Energiezuinig werken is iets dat we de laatste jaren steeds meer zien. Een groot deel van de ondernemers in Nederland werkt al op deze manier en er zijn tegenwoordig meer bedrijven die die stap nog willen zetten; helemaal nu er veel meer geld vanuit de overheid beschikbaar wordt gesteld voor energiezuinige investeringen voor bedrijven.

Er is een aantal stappen dat je als ondernemer kunt zetten om zuiniger en duurzamer te werken. Wat in ieder geval niet mag ontbreken, is het laten isoleren van je bedrijfspand zoals de muren en de zoldervloer laten isoleren. In dit artikel geven we je enkele tips hiervoor, zodat je weet welk deel van je bedrijf je moet (laten) aanpakken

1. Zoldervloer laten isoleren in je bedrijfspand

We beginnen maar meteen met het onderdeel van een bedrijfspand dat vaak vergeten wordt bij isoleren: de zoldervloer. Dat komt omdat de meeste bedrijven de zolder niet gebruiken voor hun werkzaamheden. Zij zien de meerwaarde er niet van in om de vloer van zo’n loze ruimte te laten isoleren. Dat lijkt logisch maar het is juist zonde, want op andere plekken in je bedrijf heb je er baat bij om de zoldervloer te laten isoleren.

Warmte stijgt namelijk op en gaat via de zolder en het dak naar buiten. Wanneer het pand niet goed geïsoleerd is, zal de warmte op de werkplek op de begane grond sneller via de zolder verdwijnen dan wanneer je ervoor kiest om de zoldervloer te laten isoleren. Er zijn twee manieren om dit te doen: bij een houten zoldervloer komt de isolatie tussen de balken van de vloer en bij een betonnen zoldervloer wordt de isolatie direct op de vloer gelegd.

2. Kies ook voor dakisolatie naast zoldervloer laten isoleren

Ook met een goed geïsoleerde zoldervloer is het aan te raden om daarbij nog voor dakisolatie te gaan. In Nederland hebben veel bedrijven zoals kantoren en winkelpanden een slechte dakisolatie. Dat is niet goed voor je energielabel, maar ook niet voor je energierekening en het milieu. Je stookt veel meer dan nodig is, waardoor dakisolatie net als zolderisolatie als geroepen komt.

Dat heeft eveneens te maken met de warmte die opstijgt. Met goede dakisolatie blijft de warmte lekker hangen in een ruimte. De verwarming kan veel sneller lager worden gezet, omdat de warmte niet meteen vervliegt. Heb je ook nog eens je zoldervloer laten isoleren, dan profiteer je van dubbele isolatie binnen je bedrijfspand. Dat kost je weliswaar voor nu geld voor een investering, maar uiteindelijk ben je door de grote besparing minder geld kwijt.

3. Vloer- en bodemisolatie is ook nog van groot belang

Hoewel de warmte dus opstijgt, betekent dit niet dat je niet moet investeren in goede vloerisolatie. Ook via de bodem van je bedrijfspand kan er namelijk veel warmte verloren gaan. Dat merk je misschien al wel aan het feit dat je snel koude voeten hebt wanneer je aan het werk bent of dat het tocht bij je benen of voeten. Laat daarom naast de zolder en het dak ook juist de vloeren isoleren zodat je de basis van het kantoorpand goed geïsoleerd hebt.

Er zijn meerdere voordelen waar je vervolgens van profiteert. Je zal niet alleen merken dat je voeten een stuk warmer worden en minder snel afkoelen; de vloer wordt ook nog eens gemiddeld tot wel drie graden warmer. Daarnaast scoor je een beter energielabel met vloerisolatie wat weer beter is voor het duurzame karakter van je bedrijfspand. Je pand wordt er automatisch meer waard door.

4. Denk ook aan het laten isoleren van de gevel

Tot slot is er nog een onderdeel dat de nodige aandacht moet hebben wanneer je je bedrijfspand optimaal wil laten isoleren: de gevel. Dat is net als de zolder een onderdeel dat nogal eens vergeten wordt. Door je gevel goed te laten isoleren, zorg je ervoor dat de warmte die je stookt binnen kan blijven. Dit merk je vooral in de winter. In de zomer zorgt goede gevelisolatie er juist voor dat je bedrijfspand lekker fris blijft, omdat de warmte buiten wordt gehouden.

Ook dat heeft effect op je energierekening, omdat je daardoor minder gebruik hoeft te maken van de airco. Bij het isoleren van de gevel moet er een keuze worden gemaakt in het soort glas dat gebruikt wordt. Kies hierbij eveneens voor een energiezuinig product zodat er niet alsnog via daar warmte verloren gaat. Momenteel is HR++ glas het meest energiezuinig waardoor het de ideale keuze is voor gevelisolatie.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten