4 november: Hoofd BHV-dag voor de zorg

Op vrijdag 4 november organiseren wij in samenwerking met het Amphia Ziekenhuis Breda een Hoofd BHV-dag voor de zorg. De bijeenkomst is van 08:30 – 12:30 uur en is zowel live te volgen in ons opleidingscentrum in Zevenbergen als online. Het thema is “Veiligheid in de zorg”. Van vier boeiende sprekers leer je meer over hun visie op veiligheid in de zorg. Eén van deze sprekers is Frank van den Branden, Hoofd BHV en crisiscoördinator bij het Erasmus MC. Frank heeft alvast een duidelijke boodschap: “Kijk verder dan alleen het bouwbesluit. Kijk niet alleen naar het gebouw, ook naar het gebruik”.

Het gaat om mensen

Frank (56) is al sinds 2015 hoofd BHV en crisiscoördinator in het Erasmus MC, maar heeft altijd al in de veiligheidsbranche gewerkt; onder meer als Security Emergency Response Officer bij Philip Morris. Veiligheid in de zorg vindt hij een erg belangrijk onderwerp. Frank: “Je hebt altijd met mensen te maken. Bij het Erasmus MC werken zo’n 16.000 medewerkers en gemiddeld zijn er dagelijks 23.000 mensen binnen in onze gebouwen. Er is dus een hele hoge verantwoordelijkheid voor onze patiënten, onze bezoekers en ons personeel. Dit vraagt van ons om er elke dag goed aan te blijven werken en vooral ook samen te werken.”

Verder kijken

Frank benadrukt dat het als Hoofd BHV erg belangrijk is om verder te kijken dan naar alleen het bouwbesluit: “Het bouwbesluit gaat alleen over het gebouw, maar je moet ook kijken naar hoe je het gebruikt. Omdat er in de zorg zoveel facetten meespelen is dit in de zorg heel belangrijk. Neem als voorbeeld kleine blusmiddelen. Zou één brandslanghaspel voldoende zijn bij een ontruiming als er twee verpleegkundigen en dertig patiënten zijn? Een aantal jaren geleden ging het mis in een ggz-instelling. Bij wetgeving klopte daar alles, maar als je keek naar de opleidingen, materialen en inrichting niet. Er is toen brand uitgebroken, met dodelijke slachtoffers. Probeer dus altijd verder te kijken dan de letter van de wet: wat is een goede basis en wat heeft jouw organisatie extra nodig?”

Verbouwing en veiligheid

Frank merkt dat werken in het Erasmus MC elke dag weer iets nieuws brengt: “Onze organisatie is heel groot. Naast een ziekenhuis zijn we ook een universiteit en onderzoekscentrum met laboratoria. Elke dag leer je weer bij en het staat nooit stil. “Door de sloop van het oude Dijkzigt Ziekenhuis is er ruimte gemaakt voor de nieuwe Erasmus MC Campus. Daarin komen het oogziekenhuis, psychiatrie, revalidatie en de TU Delft, met in totaal 5.000 extra arbeidsplaatsen. Onze afdeling veiligheid is dan ook al vroeg betrokken bij de bouw, met onder meer risicosessies. Heel goed, want nu boeken we al meteen ontzettend veel winst in veiligheid.”

De rol van een Hoofd BHV

Een gemiddelde Hoofd BHV zorgt voor het veiligheidsbeleid en is verantwoordelijk voor de inrichting van de bedrijfsnoodorganisatie. “Bij het Erasmus MC is de Hoofd BHV verantwoordelijk voor het beleid én deels ook operationeel. Ik ben ook crisiscoördinator. Dat is mogelijk bij ons door de grootte van de organisatie. Ik denk dat je vooral moet kijken naar je eigen organisatie en de complexiteit van de zorg die je verleent, om te kunnen besluiten welke taken een Hoofd BHV moet hebben. In bijvoorbeeld een verzorgingstehuis met aanleunwoningen werkt het heel anders dan in een ziekenhuis, daar is alleen al een heel andere wetgeving voor.”

Samenwerken aan veiligheid

“Hoe het is gesteld met de veiligheid in de zorg? Ik heb een goed beeld van de ziekenhuizen in de regio Rijnmond, daar is de veiligheid over het algemeen goed geregeld. Daarnaast zit ik ook in het landelijk platform BHV met alle UMC’s en technische universiteiten. Er is goed overleg met elkaar, de andere crisiscoördinatoren en de veiligheidsregio. We delen elkaars bevindingen waar het kan. We hebben vaste overlegstructuren en bellen elkaar ook regelmatig. Zo blijven we van elkaar leren en integreren onze werkwijzen. Zo werken we samen aan een veilige zorg.”

Benieuwd naar Frank en de andere sprekers?

Kom dan op 4 november 2022 naar de Hoofd BHV-dag voor de zorg, van 08:30 – 12:30 uur. Volg de dag live in het opleidingscentrum van B&V in Zevenbergen of online. Een ticket kost €100,- voor de live-dag bij B&V en €25,- voor online.

Meld je aan via info@partnersinveiligheid.nl

Heb je vragen? Bel met B&V via 0168- 33 54 45

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten