3D printen: de voordelen voor bedrijven

3D printen heeft al een tijd geleden zijn entree gemaakt en is inmiddels steeds populairder aan het worden. Deze manier van printen is namelijk niet alleen duurzaam, maar je kunt er ook zeer veel kanten mee op. Iets wat heel fijn is voor particulieren, maar vooral ook voor bedrijven biedt 3D-printen veel. Het wordt dan ook hoogtijd voor een bedrijf om de mogelijkheden rondom deze manier van printen te bekijken en te zien of dit iets is wat past bij je bedrijf. In dit artikel vind je de voordelen wat wellicht de stap naar deze manier van printen wat kleiner maakt.

3D printen goed voor het milieu

Eén van de grootste redenen waarom bedrijven (of particulieren) de overstap hebben gemaakt naar 3D printen is dat het printen op deze manier goed is voor het milieu. Het is veel minder slecht voor het milieu om 3D te printen dan met een normale printer, door de werkwijze en langzamere manier van werken dan bij een normale printer. Met het oog op de toekomst is het dan ook zeker geen slecht idee om deze overstap te maken. Vooral voor bedrijven die hun ogen gericht hebben op een groener en beter milieu, is dit wel iets om over na te denken. Hoe eerder je met deze beweging meegaat hoe beter, zodat je als bedrijf ook een statement kunt maken waarom jij kiest voor duurzaamheid. Wanneer je dit als allerlaatste doet, kan het overkomen alsof je puur meebeweegt met de norm.

Verwacht een duurzaam proces

Ook het proces wat gekoppeld is aan de manier van 3D printen is vele malen duurzamer dan bij een normale printer. Het is namelijk zo dat er veel minder verbruik is van materialen om überhaupt te kunnen printen. Dit zit niet alleen in het productieproces zelf waar je minder materiaal voor nodig hebt, maar zeker wanneer je iets op afstand laat printen komt er ook bezorging bij, wat voor meer uitstoot zorgt dan dat je gemakkelijk vanuit huis of vanaf kantoor laat printen. Voor het 3D printen heb je een eigen printer nodig, waar je bijvoorbeeld card 3d printing voor kunt gebruiken, om daarna direct aan de slag te kunnen. Laat je alleen goed voorlichten welke cards jij precies nodig hebt en voor je het weet kun jij genieten van het eigenhandig 3D printen. Twijfel je nog? Bekijk dan eens andere bedrijven die zich al hebben gericht op deze manier van printen. Wellicht spreekt het je aan, of juist helemaal niet.

Word creatiever met 3D printen

Ook het gehele proces van 3D printen is interessanter qua design dan bij een gewone printer. Je kunt er simpelweg veel meer kanten mee op. Zo kun je zelfs voorwerpen printen, iets waar menig designharten sneller van kloppen en het kan zeker een bedrijf van veel mogelijkheden voorzien. Denk bijvoorbeeld aan alle modellen van nieuwe producten die niet meer gecreëerd hoeven worden op de oude manier, maar gewoon kunnen worden geprint. Zeker wanneer je een creatieve onderneming hebt, zullen vermoedelijk de designers in je team ontzettend enthousiast zijn over deze vorm van printen. Als je een creatieve organisatie hebt, is het wellicht een gesprek waard om met de vormgevers in gesprek te gaan om het belang van een 3D printer te bespreken.

Toch een klein nadeel aan het 3D printen?

Met zoveel voordelen is het alleen maar eerlijk om ook een klein lichtje te schijnen op de mogelijk nadelige kant van het 3D printen. Waar je met het grootste gemak een product kan ontwikkelen (oftewel gewoon printen) is het dus ook makkelijker voor personen die hier niet de beste intenties mee hebben. Denk aan producten waar niemand op zit te wachten, zoals een geweer. Daarnaast is het ook een trager productieproces dan bij een normale printer, waardoor je de productie zelf wel moet inplannen. 3D printen wanneer je haast hebt en snel een presentatie in moet, is niet per se de beste combinatie.

Kortom, er zijn dus veel voordelen waarom 3D printen zeker voor bedrijven de toekomst heeft. Met de groei die nu al aanhoudt is binnenkort vermoedelijk niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wil jij als bedrijf een duurzame manier van printen omarmen én de creativiteit rondom een productieproces inzetten? Dan is 3D printen zeker iets om naar te kijken.

 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten