Heb jij de ondernemersgeest te pakken en wil je een nieuwe horecazaak gaan starten? Of dit nu een restaurant of café is of een foodtruck, je krijgt te maken met vergunningen die je moet hebben om je zaak te kunnen exploiteren. We bespreken drie verschillende vergunningen die je misschien nodig gaat hebben voor jouw nieuwe horecazaak.
Exploitatievergunning
Ga je een restaurant of café start exploiteren? Dan heb je natuurlijk een goede groothandel voor food nodig, maar in sommige gemeenten moet je ook een speciale exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen. Dit vind je terug in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente in kwestie. Bij het verlenen van deze vergunning draait hem om voorwaarden rondom zaken als openbare orde, veiligheid en zedelijkheid. Aan die voorwaarden moet jij als leidinggevende van het horecabedrijf voldoen.
Drank- en horecavergunning
Wil je alcohol gaan schenken in je horecazaak? Dan heb je naast bijvoorbeeld een goede wijn groothandel ook een drank- en horecavergunning nodig. Dit is een vergunning die door lokale overheden worden verstrekt: door de gemeente dus. Uiteraard zitten hier voorwaarden aan verboden waar je als horecaondernemer aan moet voldoen. Maar ook eventueel personeel moet hiervoor aan verschillende eisen voldoen. Vergeet dit dus niet bij het aannemen en inwerken van personeel, anders maak je kans op een royale boete.
Standplaatsvergunning
In het geval van het exploiteren van een food truck heb je dan weer geen exploitatievergunning nodig, maar wel een standplaatsvergunning. Die heb je nodig om legaal te mogen verkopen in de openbare ruimte. Standplaatsvergunningen zijn schaarse vergunningen door de gemeente worden afgegeven. Dat wil zeggen dat er wel nog een plekje vrij moet zijn voor je en dat je het wint van eventuele concurrenten die een vergunning aanvragen voor dezelfde standplaats. Het kan wel zo zijn dat je een standplaats deelt door er op andere dagen gebruik van te maken dan een andere ondernemer, maar ook dan heb je beide een standplaatsvergunning nodig waarin dit recht is vastgelegd.
Verder moet je als horecaondernemer kunnen aantonen dat je een goedgekeurde hygiënecode volgt of moet je beschikken over een zogenaamd HACCP-plan. Ga je levensmiddelen produceren of verwerken, zoals bij een restaurant? Dan moet je je ook bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inschrijven. Er gelden immers strikte regels rondom het bereiden en bewaren van eet- en drinkwaren in Nederland waar jij je als horecaondernemer aan te houden hebt.