3 grootste voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je in loondienst bent en arbeidsongeschikt raakt, krijg je loon uitgekeerd. Als zelfstandig ondernemer is dit niet het geval. Althans, niet wanneer jij je hier niet tegen verzekert. Om jezelf als zelfstandig ondernemer te verzekeren van inkomen als je arbeidsongeschikt raakt, sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af.

Niet iedere ondernemer staat hierom te springen, want de premie van deze verzekering is nogal fors. Laat dit je er niet van weerhouden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit nadeel weegt namelijk niet op tegen de voordelen van deze verzekering. Om je te overtuigen, zetten we hier de drie grootste voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering op een rijtje.

1. Verzekerd van inkomen

Laten we direct maar beginnen met het grootste voordeel van deze verzekering: je bent verzekerd van inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Bij het afsluiten van een AOV kies je namelijk een verzekerd bedrag uit. De hoogte van dit bedrag verschilt vaak per verzekeraar. Kies je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Klaverblad Verzekeringen? Dan is het minimaal verzekerde bedrag 2500 euro per jaar, terwijl je maximaal 85.000 euro per jaar kunt verzekeren. Je kunt overigens nooit meer dan 80 procent van je inkomen verzekeren bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Het is niet zo dat je standaard het verzekerde bedrag per maand uitgekeerd krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. De hoogte van je uitkering is namelijk ook afhankelijk van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Daarom moet je altijd eerst een arts bezoeken. Op basis van een onderzoek bepaalt hij voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Stelt een arts vast dat je voor 50 procent arbeidsongeschikt bent? Dan bedraagt je uitkering 50 procent van het bedrag dat je per maand verzekerd hebt.

2. Premie is aftrekbaar

Omdat een arbeidsongeschiktheidsverzekering nog niet verplicht is, sluit lang niet iedere zelfstandig ondernemer deze verzekering af. Dit komt vooral door de hoge premie. Veel ondernemers zien dit als een groot nadeel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoe gek het misschien ook klinkt, deze hoge premie brengt ook voordelen met zich mee. Wanneer je als zelfstandig ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, mag je de premie aftrekken van de belasting. Je draagt iedere maand weliswaar een flink bedrag af, maar met de aangifte inkomstenbelasting kan dit je flink wat geld schelen. Doordat je de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering mag aftrekken, vallen je inkomsten namelijk (een stuk) lager uit. Hierdoor hoef je minder belasting af te dragen.

3. Voor iedere ondernemer een passende AOV

Menig ondernemer denkt dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor iedereen hetzelfde is, maar dit is een misvatting. Althans, als je deze verzekering bij Klaverblad afsluit. Hier kun je namelijk kiezen voor de Klaverblad AOV Flex, de Klaverblad Royaal AOV en de Klaverblad Royaal Plus AOV. De hoogte van de premie is grotendeels afhankelijk van de arbeidsongeschiktheidsverzekering die je kiest. Zo valt de premie voor een AOV Flex aanzienlijk lager uit dan de premie voor een Royaal Plus AOV.

Kies je voor een Klaverblad Royaal Plus AOV? Dan betaal je meer premie, maar heb je ook meer invloed op de samenstelling van je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo bepaal je bij deze verzekering bijvoorbeeld zelf de eindleeftijd. Je kunt kiezen uit 58, 60, 62, 65 of 67 jaar. Bij de Klaverblad AOV Flex wordt de eindleeftijd op basis van je beroep bepaald.

Er zit ook verschil in de uitkeringsduur. Bij de Klaverblad AOV Flex is de maximale uitkeringsduur 1 tot 5 jaar, terwijl je bij de Klaverblad Royaal (Plus) AOV een uitkering ontvangt tot de maximale eindleeftijd. Voor wat betreft de eigenrisicotermijn zit er geen verschil tussen de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van Klaverblad. Je kunt namelijk kiezen voor 14, 30, 60, 90 180, 365 of 730 dagen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten