20Med Therapeutics ontvangt vervolginvestering voor ontwikkeling vaccinplatform

20Med Therapeutics heeft een financieringsronde afgerond met bestaande aandeelhouders, waaronder Innovatiefonds Twente (beheerd door Oost NL), Twente Technology Fund (TTF) en een groep informele investeerders. 20Med gebruikt de vervolginvestering om alle studies af te ronden die nodig zijn. Dit om aan te tonen dat hun nanodeeltjes-technologie geschikt is als een ‘ready-to-use platform’ voor de snelle ontwikkeling van vaccins.

20Med ontwikkelt polymere nanodeeltjes, die geschikt zijn voor de ontwikkeling van RNA- en DNA-vaccins tegen besmettelijke ziekten, voor zowel mens als dier. De mRNA-technologie wordt al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw onderzocht en ontwikkeld, maar het vaccin van Pfizer/BioNTech tegen COVID-19 was de eerste keer dat deze technologie werd toegepast in een goedgekeurd vaccin. Inmiddels wordt de mRNA-technologie gezien als een veelbelovende technologie voor de snelle ontwikkeling van vaccins en daarmee als een effectief instrument tegen een ander potentieel epidemisch of pandemisch virus. Michiel Lodder, CEO van 20Med: “Uniek aan onze non-virale technologie is dat we in staat zijn met polymere nanodeeltjes RNA of DNA efficiënt af te leveren in de cel. Daarnaast is het een platformtechnologie, wat betekent dat het voor meerdere virussen en toepassingen geschikt is.”

Investering voor uitvoeren van studies

In 2017 investeerde Oost NL voor het eerst vanuit Innovatiefonds Twente in 20Med. Sindsdien heeft het bedrijf haar technologie verder ontwikkeld en is het verschillende (internationale) samenwerkingen aangegaan. Met deze vervolginvestering is 20Med in staat om studies uit te voeren. Deze studies zijn nodig om aan te tonen dat hun technologie geschikt is voor ontwikkeling van vaccins tegen infectieziekten. “Dankzij deze vervolginvestering kunnen we de ontwikkeling van ons platform in hoge versnelling doorzetten. Het vertrouwen van onze aandeelhouders en investeerders is daarbij zeer waardevol,” zegt Lodder.

Sven Kempers, investment manager Health bij Oost NL: “De afgelopen jaren heeft 20Med zich goed ontwikkeld, wat wordt bevestigd door de afgeronde studies en interesse in de technologie vanuit andere bedrijven. Met deze aanvullende investering verwachten we dat het team de juiste vervolgstappen kan zetten.”

Samenwerking met toonaangevende partijen

20Med maakte in de eerste maanden van 2023 twee nieuwe samenwerkingen bekend. In februari kondigde The Coalition for Epidemic Prepardness Innovations (CEPI) aan dat het een financiering verstrekt aan 20Med om de thermostabiliteit van mRNA-vaccins te verbeteren. CEPI is een vooraanstaande organisatie dat onafhankelijk onderzoek naar vaccinontwikkeling financiert.

Kort daarop kondigde 20Med een samenwerking aan met Touchlight, een Brits commercieel DNA-bedrijf. Samen werken de partijen aan het opzetten van een vaccinplatform voor de ontwikkeling van DNA-vaccins op basis van de polymere nanodeeltjes van 20Med. DNA-vaccins kunnen een alternatief zijn voor de welbekende mRNA-vaccins en de eerste resultaten van de combinatie van de twee technologieën zijn veel belovend.

Naast bovengenoemde aankondigingen heeft 20Med nog een aantal samenwerkingen. Onder andere met toonaangevende biotech- en farmaceutische bedrijven in Europa en de Verenigde Staten.

20Med is gevestigd Enschede. Hier is 20Med in de gelegenheid om studies uit te voeren in de faciliteiten van de Universiteit Twente. Daarnaast beschikt het bedrijf over labruimte in Leiden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten