1500 zonnepanelen op het dak van Transport van Overveld

Duurzaamheid is een thema dat hoog op het lijstje staat bij veel ondernemingen. Duurzaam ondernemen is het ‘nieuwe ondernemen’ en dat geldt ook voor Transport van Overveld. Het afgelopen jaar heeft Transport van Overveld een aantal grote en duurzame stappen gezet.

De meest in het oog springende stap is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van hun nieuwe bedrijfspand. “Met ruim 1500 zonnepanelen voorzien we in 2022 onszelf en andere huishoudens van groene energie”, aldus Rob Ligthart, Operations Manager bij Transport van Overveld.

Nieuw en duurzaam bedrijfspand

Luchtfoto Transport Van Overvelg

In juni 2020 is Transport van Overveld van start gegaan met het bouwen van een nieuw en duurzaam bedrijfspand. Tijdens de bouw van het pand hebben ze verschillende duurzame stappen gezet. Ze hebben niet alleen het dak geschikt gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar ze hebben het pand ook volledig geïsoleerd. “Goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Daarnaast is het nieuwe pand ook volledig gasvrij gebouwd. Hiermee dragen we een steentje bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot”, aldus Rob Ligthart. In maart 2021 heeft het transportbedrijf het gloednieuwe bedrijfspand in gebruik genomen.

1500 zonnepanelen

Transport van Overveld staat in de startblokken voor het terugleveren van groene energie. Dit heeft eerst wel wat voeten in de aarde gehad. Het transportbedrijf had de SDE subsidie toegekend gekregen vanuit de Rijksdienst voor Ondernemen, maar vanwege onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet in Etten-Leur kon het project niet opgestart worden. In oktober kwam de netbeheerder met het goede nieuws dat er toch capaciteit vrijgekomen was op het net. Het zonnepanelenproject is toen direct opgestart. Er worden nu ruim 1500 zonnepanelen op het dak van het gloednieuwe pand geplaatst. Vanaf het tweede kwartaal in 2022 wekken de zonnepanelen van het transportbedrijf groene stroom op. Rob: “Vanaf dat moment zijn we zelfvoorzienend in energie en geven we ook een deel van de energie terug aan het netwerk. Ook verlagen we de CO2-uitstoot met de zonnepanelen.”

Een duurzame toekomst voor Transport van Overveld

Naast de zonnepanelen en het nieuwe duurzame pand, heeft Transport van Overveld de afgelopen jaren ook flink op de CO2-uitstoot bespaard door vaker te kiezen voor intermodale oplossingen. Doordat ze hun transport van en naar Spanje ook via trein- en ferryverbindingen verzorgen, hebben ze in 2020 maar liefst 33,8% meer CO2-reductie behaald ten opzichte van 2019. In 2021 zijn er nog meer stappen gezet in het intermodaal transport, waardoor de CO2-reductie van Transport van Overveld in 2021 ruimschoots meer dan 1.000.000 kg zal zijn.

Volvo trucksTransport van Overveld houdt de duurzame ontwikkelingen voor de transportsector nauw in de gaten. Ontwikkelingen met betrekking tot alternatieve brandstoffen in de vrachtwagenindustrie worden op de voet gevolgd. Zodra er mogelijkheden zijn, zal Transport van Overveld zeker investeren in dergelijke vrachtwagens, met name als ze worden aangedreven door waterstof of elektriciteit. Omdat het transportbedrijf voornamelijk lange afstanden rijdt naar Spanje en Frankrijk, is de actieradius van dergelijke voertuigen natuurlijk heel belangrijk. “Met alle stappen die we al gezet hebben, verminderen we flink de CO2-uitstoot. Op deze manier maken we onze onderneming steeds duurzamer en toekomstbestendig en werken we actief mee aan een beter milieu”, aldus Rob Ligthart.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten